ARTIST IN MY RESIDENCE

ARTIST IN MY RESIDENCE. Ett experimenterande, socialt och processinriktat konstprojekt. Läs mer.

ARTIST IN MY RESIDENCE?

av Gisela

För dig som är helt ny på den här sidan, välkommen! Läs allt om vad det här projektet går ut på här.
Gisela

Ett projekt med liknande tankar

av Gisela

Hösten kommer, Leif har sedan länge lämnat min lägenhet och hans konst likaså. Det går dock inte en dag utan att jag reflekterar över tankar som antingen direkt har att göra med eller är besläktade med de tankar som ligger bakom ARTIST IN MY RESIDENCE.

Min vän Karin Granstrand, konstnär och även en av de som tog chansen att komma på ateljébesök under ARTIST IN MY RESIDENCE, har ett projekt som heter Drick kaffe med mig. Ur projektbeskrivningen fångar jag upp dessa tankar:

Det är inte så att jag tycker att jag är en ovanligt exceptionell människa alla borde fika med utan snarare är jag intresserad av att träffa människor jag kanske inte skulle få chansen att möta annars. Jag vill helt enkelt sitta ner en stund, med en människa som inte tillhör min umgängeskrets eller familj. Kanske har vi hur trevligt som helst, kanske blir det en totalflopp, det återstår att se. Det här är också en utmaningen för mig själv av den anledningen att jag inte är jättebra på att ta kontakt med nya människor. Jag är också nyfiken på de tankar och frågor som kommer att uppkomma, både från mig själv och andra.

Det här tycker jag är fantastiskt. Att sätta sig i utmanande situationer, just för att de är personligt utmanande. Fika låter ju försås kanske bara trevligt, men om social interaktion inte kommer som på löpande band är det förstås ett lager av problematik inblandat, en problematik man ämnar ta itu med genom att medvetet sätta sig utanför sin comfort zone.

Det var precis min tanke med ARTIST IN MY RESIDENCE – att bjuda in främmande människor i min privata sfär just för att min privata sfär är som ett heligt tempel för mig.

Följ Karins projekt här!

”Hemma-hos i konstvärlden”

av Gisela

Emma som kom på ateljébesök i helgen har nu skrivit en artikel om ARTIST IN MY RESIDENCE. Bland annat så här:

Det är inte endast konstnärens skapande process som belyses utan även det faktum att två individer får lära sig om sina gränser rörande integritet. På så vis är projektet minst lika betydande för curatorn som för själva konstnären. Lika väl som vi talar om Leif Holmstrands projekt talar vi om hur de två förhåller sig till varandra, vilka tankar som dyker upp då man tillbringar en helg med en helt okänd person.

Curatorn skulle vara jag då! Har faktiskt själv inte tänkt på min roll som sådan förr.

Läs hela artikeln här.

Dag 4: Avslutet

av Gisela

Dag 3: Måltidssamtal

av Gisela

Dag 4: Leif Holmstrand has left the building

av Gisela

Den performativa och konstsociologiska delen av projektet avslutades för en stund sedan i och med Leif for härifrån. En sista kort filmsnutt där vi säger hej då kommer upp under dagen. Så gör även middagssamtalet från igår kväll. Publiceringen har blivit fördröjd på grund av strulande uppladdning mot Youtube. Men det kommer.

Det första jag gjorde när Leif hade lämnat lägenheten var att besöka toaletten och lämna dörren öppen som jag brukar (eftersom jag bor själv och har katt). Är då saker precis som vanligt igen nu? Åh nej. Jag tror det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig av med att ha Leif här. Dessutom hänger ju hans konstinstallation kvar och den är ju minst sagt påtaglig och inkräktande på det vardagliga rörelsemönstret och perceptionen av min annars så familjära omgivning.

Leif kom, han skapade och han åkte. Trots kvarlämnad konst känns det lite lite tommare nu.

Konsten som inkräktare

av Gisela

Det är ARTIST IN MY RESIDENCEs sista natt och vi ska gå och lägga oss. Konstinstallationen har påverkat hela dagens händelser där den hänger och tar upp plats hela vägen genom hallen och en bra bit in i vardagsrummet.

Men nu upptäcker Leif att den även hindrar honom från att stänga dörren till sitt rum (det rummet som jag inledningsvis kallat ”ateljén” men som i praktiken kommit att bli Leifs privata sfär medans det konstnärliga arbetet istället pågått även i hall, kök och vardagsrum).

Hans egna installation inkräktar nu alltså på hans egen integritet, något som man kanske inte kunde väntat sig på förhand. Intressant betraktelse… som tål att sovas på.

Dag 3/(Natten till) dag 4: Två datorer, en katt och två personer

av Gisela

Dag 3/(Natten till) dag 4: Katt i konst

av Gisela

Zwanzig-katten fortsätter älska Leifs konst.

Leif Holmstrand: WEEKEND SAFARI

av Gisela

Leif Holmstrand är som ni märkt en produktiv herre! Här kan ni lyssna till hans ljudverk Weekend safari som blev färdigt ikväll.